De Voorn

Vissen op voorn is altijd leuk, mooi klein dobbertje, net boven de bodem vissen, paar maden aan de haak en wat lokvoer erbij en als je mazzel hebt is het feest en heb je veel aanbeet, dus lekker actief bezig. Hieronder meer info
over de voorn, hoe die eruit ziet en natuurlijk tips om er meer te vangen.

Met voorn word over het algemeen de blankvoorn bedoelt. De blankvoorn is de meest voorkomende vis in Nederland. De blankvoorn is familie van de Voornkarperachtigen. De blankvoorn kan meestal herkend worden aan de rode vlek in de iris boven de pupil, soms zijn de ogen helemaal bleek.  Ook de vinnen kunnen variëren van bleek tot rood. De blankvoorn kan wel 45 cm worden, maar dat alleen in de grote rivieren, in de kleinere wateren word hij niet groter dan 30 cm. De voorn leeft in scholen en leeft vooral op de bodem. De paaitijd is in april en mei. Hij word veel gegeten door snoek.

Behalve de blankvoorn zijn er nog de kopvoorn, bittervoorn en ruisvoorn.
De ruisvoorn is te herkennen aan de bovenstandige bek,
de blankvoorn heeft een eindstandige bek.

Tips om voorn te vangen


Wanneer het water rustig is kies dan voor een dunne lichte dobber, dan zie je perfect wanneer er voorn bijzit. Neem een dun onderlijntje 0.08 ongeveer en een klein haakje 18 of 20. De diepte goed peilen, voorns azen meestal net boven de grond, dus stem je dobber goed af. Wanneer het water rustig is verdeel het lood dan over de lijn, wanneer het water sterk stromend is het lood bij elkaar plaatsen. Als aas gebruik ikzelf meestal maden. Je kan ook een vlokje brood gebruiken, doe dat niet in stromend water want dan ben je hem steeds kwijt(het vlokje). Als lokvoer gebruik ik brazem lokvoer uit de winkel, gemengd met gedroogd en vermalen bruinbrood en wat maden erbij.

Wanneer het beste vissen op voorn?

November tot Maart zitten de scholen blankvoorns in diepe plekken van het water. Wanneer de zon er een beetje doorkomt in de middag heb je een goede vang kans. Gebruik kleine aassoorten in dit jaargetijde. Maart en april is een goede vangsttijd, wanneer het water begint op te warmen komen de blankvoorns naar ondiepere gedeeltes, iets groter aas zoals maden en mestpieren doen het goed. Mei en Juni is wisselend, het ligt er net aan of het paaitijd is, tijdens de paaitijd vang je weinig. Juli is weinig te vangen, er is aas genoeg voor ze. Augustus idem, wanneer het erg warm is zitten de grotere blankvoorns in snelle stromingen. September en oktober zijn de beste maanden, ze bereiden zich voor op de winter en eten dus veel, een watertje met een lekkere stroming doet het het beste.

 

Extra info(tussen haakjes de Latijnse namen):


Naam: Blankvoorn (Leuciscus rutilus)
Familie: Eigenlijke karpers (Cyprinidae)
Orde: Karperachtigen (Cypriniformes)
Klasse: Beenvissen (Actinopterygii)
Stam: Chordata
Rijk: Dieren (Animalia)

 

Baars
Brasem
Karper
Pos
Snoek
Voorn
Zeelt
 
Forel vissen
Vliegvissen
Witvissen

Voorn