Dagje Viegvissen

Het geluid van zwiepende lijnen, tot je kuiten in het koude water van een Frans zacht stromende beek, en de heerlijk brandende zon in je rug.
Wat kan een vliegvisser nog meer wensen op een lekker middagje vissen?

Deze zomer ben ik op vakantie gegaan naar Frankrijk om daar de vliegviskunst uit te oefenen. Ik had boeken gelezen waar alle informatie in stond die ik nodig had bij de aanschaf van mijn hengel had ik lessen gekregen van de eigenaar van de winkel. Ik was er helemaal klaar voor, tenminste dat dacht. Vol goede moed vertrok ik de eerste middag naar de beek die ik op de heenreis had 'gespot'. Na tien minuten kwam ik daar aan, tuigde mijn aftma #5/6 hengel op, nog zonder er een vlieg aan te binden.

'Ik liep en kroop langzaam een groot stuk van de beek af tot ik na een korte tijd een prachtige vis in het water zag liggen.' Nou is de kunst om je in te houden, niet zomaar er op los gooien in de hoop dat de vis hapt, nee goed kijken.   - Is de vis aan het azen?   - Volgens mij  zijn forellen die in een stromende beek of rivier dobberen bijna altijd aan het azen.
 

Nu moet je op de natuur letten.  - Is er een hatch bezig?
  - Veel vliegen die door ons, vliegvissers, geïmiteerd worden  komen voor in 5 stadia: Nymph, spider, emerger, spinner en de spent, zo worden de vliegen genoemd die door ons geïmiteerd worden, dus om verwarring te verkomen noem ik de insecten ook zo. Als voorbeeld neem ik de eendags vlieg: Een eendagsvlieg legt haar eitjes in het water. Als deze uitkomen komen er nymphen uit, dit zijn een soort larven. Direct als de nymph opstijgt om uit te komen, breekt het vleugelschild en komen de eerste vormen van de vleugels te voorschijn, deze fase noemen we de spider. De emerger fase ontstaat net als het insect door de waterspiegel wil opstijgen. Bij de spinner fase zit het insect op het water opervlak en  droogt hij: de droge vlieg. Bij imitaties van de spent fase zijn de 2 vleugels goed zichtbaar.

   Op het moment dat de larven naar hun emerger fase gaan en  uit het water opstijgen, wat meestal in massale getallen gebeurt, spreekt men van een hatch. Als er een hatch bezig is zijn je vang kansen zeer hoog omdat  de vis door de hatch een stuk minder schuw is, door de grote aantal vliegjes die op het water oppervlak zijn pakken de vissen sneller jouw vliegje. Op het moment dat er een hatch bezig is raad ik je ook aan om met een droge vlieg te vissen, dus de spinner of de spent en geen nymph immitatie.
 
  - En dan het belangrijkste: wat voor insecten zijn er op of
onder het water oppervlak te vinden?
  - Over deze vraag doen vaak veel vissers moeilijk, maar eigenlijk moet je gewoon goed opletten als er een hatch bezig is, is het natuurlijk makkelijk te zien maar als er geen hatch is zal je naar de insecten moeten zoeken. Iedere vliegvisser raad ik een polariserende zonnebril aan omdat die je ogen beschermt en de glans van het water afneemt waardoor je in het water kan kijken. Zo kun je makkelijk vissen spotten maar ook naar het insecten
leven kijken onderwater: naar nymphen dus. Als je je insecten gevonden hebt bind je een vliegje aan die lijkt op het insect die je in het water ziet.
 
Dit is waar ik altijd aan denk als ik ga vliegvissen. Nu ben je er helemaal klaar voor. Je moet wel goed op letten dat de vis niet in een stroom versnelling ligt anders moet je anders werpen omdat de vlieg dragt. Maar dit zal iedere vliegvisser wel begrijpen denk ik.
 
'De hatch was net begonnen, ik wist dat ik nu een droge vlieg imitatie van de
eendagsvlieg moest gebruiken. Ik stapte heel voorzichtig met mijn waadpak aan het water in, ik liep naar het midden van de beek, bracht mijn lijn op lengte en probeerde mijn vlieg net iets voor de vis te presenteren, ik viste stroom opwaarts, maar door mijn enthousiasme worp ik de over de vis heen. Toch had ik heel geluk een klein windstootje en mijn leader was precies op de vis gekomen en dan had ik hem verjaagd. Ik probeerde het opnieuw. De vlieg landde precies goed en dreef langzaam over de forel heen.... BEET!
Meteen had de vis mijn vlieg gezien en zoog hem naar binnen, ik sloeg  de vis aan en na een spektakel van een dril onthaalde ik mijn allereerste Franse forel van maar liefst 29cm lang! Ik moet toegeven met vliegvissen vang je misschien niet zoveel als iemand die met de vaste stok op voorntjes vist maar de zoektocht naar de vis, het genieten en het observeren van de natuur en natuurlijk het gevecht dat de vis levert is een veel en veel mooier dan een voorntje vangen met de vaste stok.
Ik ving deze dag nog 3 forellen. Een geslaagde visdag dus!
 
 
Met dank aan: Wojtek Prekop


 

Baars
Brasem
Karper
Pos
Snoek
Voorn
Zeelt
 
Forel vissen
Vliegvissen
Witvissen